Monday, May 2, 2011

Seoul (Korea Herald / JST) - Smartphone, dengan lebih daripada 10 juta pengguna di Korea Selatan, adalah mengubah budaya kencan orang berusia 20-an dan 30-an, kaji selidik yang dilakukan oleh lembaga konsultasi perkahwinan Duo menunjukkan.

Duo tanya 294 orang belum berkahwin berusia antara 20 dan 39 tahun bagaimana smartphone mempengaruhi hubungan mereka dengan pacar mereka atau pacar.

Sebuah kekalahan 79,6 peratus dari mereka yang disurvei mengatakan smartphone mempengaruhi hubungan mereka dalam beberapa cara.

Tiga keuntungan terbaik daripada smartphone untuk hubungan mereka disenaraikan adalah: menjimatkan bil telefon dengan menggunakan perkhidmatan SMS percuma, di 41,5 peratus, akses yang lebih luas terhadap maklumat mengenai tempat-tempat kencan seperti restoran, sebanyak 29,7 persen; bertukar mesej bila-bila masa dan di mana-mana, di 20,8 peratus .

"Perkhidmatan texting Percuma atau panggilan telefon pasti menjimatkan kos telefon dan membuatnya lebih mudah bagi pasangan muda untuk bertukar mesej atau membuat panggilan," kata pelajar 25 tahun Choi Seung-jae.

"Kencan telah menjadi nyaman sebagai maklumat mengenai restoran yang bagus dan kupon diskaun menjadi lebih mudah diakses," kata pejabat pekerja 27 tahun Lee Bo-ram.

Namun, smartphone boleh menyebabkan masalah dalam hubungan juga.

Dari mereka yang disurvei, 37,7 peratus mengatakan bahawa tatap muka kenalan, pelukan dan ciuman menurun; 30,7 peratus mengatakan gangguan menjadi lebih kerap, dan 16,5 peratus mengatakan jumlah talian daripada tarikh tradisional meningkat.

"Itu membuat saya bosan dan kesal ketika pacar saya terus menatap smartphone ketika kita berkencan," kata pekerja pejabat 27 tahun Han Hyung-muda.

Sekitar setengah dari mereka yang disurvei mengatakan mereka telah bertengkar dengan pacar mereka atau pacar kerana smartphone.

Twitter atau Facebook merupakan pelaku utama bagi 44,5 peratus responden. Sekitar 32,8 peratus telah berkelahi ketika pacar mereka atau pacar menjadi terobsesi dengan smartphone mereka, dan 14,1 peratus mengatakan pengeluaran wang dalam aplikasi dan aksesoris mobile adalah alasan untuk perkelahian.

Sekitar 4,7 persen telah bertengkar lebih dari pacar atau mantan pacar memburu mereka.

"Ada kemungkinan bahawa pacar anda dapat mengetahui apa yang telah anda lakukan dengan membaca posting anda di Twitter atau Facebook yang anda pasti tidak mahu dia tahu," kata pejabat pekerja 30 tahun Choi Hee-jung.

"Saya pernah mendengar bahawa pasangan mendapat masalah ketika pacar mengetahui pacarnya itu menggoda dengan gadis-gadis di 'Siapa Disini.'"

"Siapa di sini" adalah sebuah aplikasi yang membolehkan anda untuk melakukan hubungan dengan orang dekatnya.

"Kita harus berfikir tentang apa yang hilang dalam kehidupan sehari-hari kita dibanjiri dengan komunikasi - apakah kita mengabaikan orang yang kita cintai," kata seorang sumber di Duo.


_________________________________________________________________
kencan?duo?pacar?

ouh!nampak sangat meng-google translate!

No comments: